Nordic Adventures – ontroerend mooi

Nordic Adventures – ontroerend mooi

Op 6 april speelde het Zwols Symfonie Orkest het programma Nordic Adventures met werken van Jean Sibelius, Edvard Grieg, Lars-Erik Larsson en Carl Nielsen.  Het concert vond plaats in De Fontein in Zwolle – Stadshagen.

Het concert begon met de Zweedse inbreng met prachtige sfeermuziek van Lars-Erik Larsson. De Vintersaga, gebaseerd op A Winter’s Tale van William Shakespeare. Dit alles extra ondersteund met mooie beelden uit Scandinavië van de orkestleden zelf.

Vervolgens was het de beurt aan soliste Erica Vogel. Zij speelde het Fluitconcert van de Deense componist Carl Nielsen. Een moeilijk concert, wat Erica met veel overtuiging bracht.

Na de pauze was het de beurt aan Noorse componist Edvard Grieg. De bekende Peer Gynt-sage van Hendrik Ibsen is door Grieg van muziek voorzien. ZSO liet het publiek genieten van zes van de meest bekende delen van de Peer Gynt-suites en daarmee van avontuurlijke belevenissen van de hoofdfiguur.

Als uitsmijter speelde het orkest Finlandia, een symfonisch gedicht en het bekendste werk van Sibelius, uit 1900.. In dit werk klinkt de bekendste hymne van Finland die als het officieuze, Finse volkslied geldt, en tijdens dit concert gezongen door leden van koor de Nieuwe Ster.

Extra speciaal aan dit concert was het officieel laatste optreden met dirigent Hans Oosterwijk, die het Zwols Symfonie Orkest een aantal jaar heeft gedirigeerd. Wij nemen 6 juli nog afscheid van hem met een concert in meer besloten kring.