Afscheid aan de Vecht

Afscheid aan de Vecht

Een spetterende avond met Hans Oosterwijk
Op 6 juli organiseren we een speciaal afscheid concert ter ere van onze gewaardeerde dirigent, Hans Oosterwijk. Na de corona periode heeft Hans met zijn enthousiasme de muzikale liefde en het het plezier van het samenspelen weer teruggebracht in het orkest en hebben we samen een heel aantal mooie projecten kunnen doen; van het begeleiden van een heus toneelstuk met livemuziek in Deltion tot aan een ambitieus strijkersproject en concert met oa het dubbelconcert van Bach.

Over Hans

Hans Oosterwijk woont zijn hele leven al in Zwolle. Een op en top Zwollenaar zoals hij zelf zegt. Hij komt uit een hele muzikale familie en op zijn 7e jaar gaat hij trombone spelen. Als eerste trombonist wordt hij aangenomen op het conservatorium in Zwolle, waar hij ook afstudeert. Op het conservatorium volgt hij ook directie lessen bij Harry van Diepenbeek.

Hans geeft vervolgens 43 jaar koper lessen op de muziekschool in Zwolle. Daarnaast is hij coördinator van de Harmonie/fanfare orkesten in Noord Oost Overijssel en heeft hij alle kerken in Nederland gezien met het Zwols Koper Ensemble waar hij deel van uit heeft gemaakt. Naast het lesgeven heeft Hans ook altijd orkesten gedirigeerd, met name harmonie orkesten.

Later heeft Hans ook contrabaslessen genomen en heeft hij piano leren spelen. Als arrangeur schreef hij veel arrangementen voor samenspel groepen en als invaller speelde hij regelmatig mee in symfonie orkesten.  Zo ook bij het Zwols Symfonie Orkest, waar hij zowel als contrabassist, maar vaker als trombonist met de concerten meespeelde.

Hans was eens op een veiling en kocht, tot zijn eigen verbazing, de hele inboedel op van het Promenade Orkest dat failliet was gegaan en was zo ineens een dirigent zonder orkest. Hans heeft een enorm netwerk van muziekvrienden, collega’s in en om Zwolle. Maar ook daarbuiten, door de contacten die hij opdeed naar aanleiding van de inboedel van het orkest dat hij opkocht. Heel veel musici en orkesten weten de weg naar zijn boerderij te vinden om gebruik te maken van zijn slagwerk, partituren, orkestlampjes, stoelen, etc.

Tijd voor afscheid

Sinds 2020 dirigeert Hans het Zwols Symfonie Orkest met veel enthousiasme! Nu heeft hij besloten met pensioen te gaan en spelen we nog eenmaal samen.

In een intieme avond speciaal bedoeld voor een select gezelschap van vrienden, familie en supporters, blikken we samen terug op de mooie momenten en spelen we samen een rijtje ware klassiekers: Forza la Destino van Verdi, Hamlet ouverture van Gade, Zwanenmeer van Tsjaikovski en het Hobo concert van Cimarosa.