Het orkest

Over het orkest

Het Zwols Symfonie orkest richt zich op amateurmusici die graag in een gezellige sfeer samen muziek maken, maar daarbij wel streven naar het neerzetten van een mooi programma op niveau.

In het besef dat het voor een amateurorkest moeilijk is een beroepsorkest te evenaren probeert het orkest altijd minder bekende, maar daarom niet minder mooie muziek in het repertoire op te nemen. Of zorgt zij juist voor een bekend programma met een twist of bekend solist.

Deze formule slaat goed aan, zowel bij de musici als bij het publiek. Zo speelde het ZSO afgelopen jaren met solisten als violist Judith van Driel (Dudok kwartet), saxofonist Arno Bornkamp, cellist Maarten Jansen en pianist Ivo Janssen.

Ook werden er grotere projecten opgepakt in samenwerking met koor, ballet, theater en vertellers. Zo zette het ZSO complete opera’s op de planken, werd er een culinaire en muzikale reis georganiseerd in samenwerking met leerlingen van Deltion en werd er zelfs samengewerkt met de Napoleontische Associatie der Nederlanden voor een herbeleving van Napoleon in Zwolle.

Repetities en concerten

Het Zwols Symfonie Orkest repeteerd elke dinsdagavond van 19:30 tot 22:00 in De Bazuin, Jupiterstraat 8a te Zwolle. Tijdens de zomervakantie en de kerstvakantie vinden er geen repetities plaats.

Het orkest speelt 2 -3 programma’s per seizoen gevolgd door een concert of concertreeks in Zwolle en omgeving.

De dirigent, Carl van Reenen

Carl van Reenen (1962) studeerde piano in Amsterdam bij Jan Wijn. Na zijn studie hield hij zich vooral bezig met kamermuziek en zangbegeleiding. In 1992 kreeg hij een baan aan het Utrechts Conservatorium als correpetitor, docent repertoire-studie; een functie die hij nog steeds met veel plezier vervult.

Verder speelde Carl van Reenen opera-fragmenten op een cruise-schip, trad hij op in toneelstukken, en speelde hij filmmuziek. Hij speelde key-board in verschillende producties van Joop van de Ende. Ook schreef en regisseerde hij kindermusicals.

Sinds een aantal jaren heeft hij zich op de koor- en orkestdirectie gestort. Hij leidde een koor in Muiderberg en hij dirigeert het orkest van de Muziekkring Laren. Vanaf september 2010 staat hij voor het Zwols Symfonie Orkest.

Verder treedt hij op in losse producties, zoals in het muziektheaterstuk L’histoire du soldat van Strawinsky. In 2009 dirigeerde hij de door hemzelf samengestelde opera Lisettes Rache oder Der Onkel aus Chicago, gebaseerd op muziek van Mendelssohn.

Ontstaan

Het Zwols Symfonie Orkest is in 1946 opgericht vanwege het 25-jarig jubileum van de heer Jan B. Renssen. Renssen was werkzaam als vioolleraar aan de Stedelijke Muziekschool in Zwolle en leerlingen en oud-leerlingen wilden hem een bijzonder cadeau aanbieden voor zijn jubileum.

Er werd hem de kans geven op te treden als solist in het wereldberoemde vioolconcert in e klein opus 64 van Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor de begeleiding werd een orkest samengesteld; het begin van het Zwols Symfonie Orkest .

Inmiddels viert het orkest bijna haar 75-jarig jubileum en telt het orkest circa 40 vaste leden, die uit Zwolle en de wijde omgeving van Zwolle komen.