Het orkest

Over het orkest

Het Zwols Symfonie orkest richt zich op amateurmusici die graag in een gezellige sfeer samen muziek maken, maar daarbij wel streven naar het neerzetten van een mooi programma op niveau.

Het orkest probeert altijd minder bekende, maar daarom niet minder mooie muziek in het repertoire op te nemen. Of zij zorgt juist voor een bekend programma met een twist of bekend solist.

Deze formule slaat goed aan, zowel bij de musici als bij het publiek. Zo speelde het ZSO afgelopen jaren met solisten als violist Judith van Driel (Dudok kwartet), saxofonist Arno Bornkamp, cellist Maarten Jansen en pianist Ivo Janssen.

Ook werden er grotere projecten opgepakt in samenwerking met koor, ballet, theater en vertellers. Zo zette het ZSO complete opera’s op de planken, werd er een culinaire en muzikale reis georganiseerd in samenwerking met leerlingen van Deltion en werd er zelfs samengewerkt met de Napoleontische Associatie der Nederlanden voor een herbeleving van Napoleon in Zwolle.

Repetities en concerten

Het Zwols Symfonie Orkest repeteerd elke dinsdagavond van 19:30 tot 22:00 in het Celeanum Zoom 37 te Zwolle. Parkeren is gratis mogelijk achter de school. Tijdens de zomervakantie en de kerstvakantie vinden er geen repetities plaats.

Het orkest speelt 2 -3 programma’s per seizoen gevolgd door een concert of concertreeks in Zwolle en omgeving.

Interim dirigent

Hans Oosterwijk woont zijn hele leven al in Zwolle. Een op en top Zwollenaar zoals hij zelf zegt. Hij komt uit een hele muzikale familie en op zijn 7e jaar gaat hij trombone spelen. Als eerste trombonist wordt hij aangenomen op het conservatorium in Zwolle, waar hij ook afstudeert. Op het conservatorium volgt hij ook directie lessen bij Harry van Diepenbeek.

Hans geeft vervolgens 43 jaar koper lessen op de muziekschool in Zwolle. Daarnaast is hij coördinator van de Harmonie/fanfare orkesten in Noord Oost Overijssel en heeft hij alle kerken in Nederland gezien met het Zwols Koper Ensemble waar hij deel van uit heeft gemaakt. Naast het lesgeven heeft Hans ook altijd orkesten gedirigeerd, met name harmonie orkesten.

Later heeft Hans ook contrabaslessen genomen en heeft hij piano leren spelen. Als arrangeur schreef hij veel arrangementen voor samenspel groepen en als invaller speelde hij regelmatig mee in symfonie orkesten.  Zo ook bij het Zwols Symfonieorkest, waar hij zowel als contrabassist, maar vaker als trombonist met de concerten meespeelde.

Hans was eens op een veiling en kocht, tot zijn eigen verbazing, de hele inboedel op van het Promenade Orkest dat failliet was gegaan. Hans heeft een enorm netwerk van muziekvrienden, collega’s in en om Zwolle. Maar ook daarbuiten, door de contacten die hij opdeed naar aanleiding van de inboedel van het orkest dat hij opkocht. Heel veel musici en orkesten weten de weg naar zijn boerderij te vinden om gebruik te maken van zijn slagwerk, partituren, orkestlampjes, stoelen, etc.

Hans: “Het mooiste orkest vind ik een symfonie orkest. Daar zit echt alles in. Het is prachtig om met een grote groep mensen muziek te mogen maken, daar kan ik zo van genieten. Ik ben een didacticus. Ik vind de balans tussen fijn muziek maken met elkaar en goed oefenen erg belangrijk. Er is een groot verschil tussen een professioneel orkest en amateurs, daar moet je als dirigent rekening mee houden. Ik heb altijd een opbouw in de repetities, waarbij er ruimte is voor lekker spelen en voor de techniek. Dat moet elkaar afwisselen en iedereen moet het gevoel hebben dat er heerlijk samen is gespeeld, maar dat er ook stappen vooruit zijn gemaakt. Omdat samen met een orkest te mogen doen vind ik heel erg leuk.

Ontstaan

Het Zwols Symfonie Orkest is in 1946 opgericht vanwege het 25-jarig jubileum van de heer Jan B. Renssen. Renssen was werkzaam als vioolleraar aan de Stedelijke Muziekschool in Zwolle en leerlingen en oud-leerlingen wilden hem een bijzonder cadeau aanbieden voor zijn jubileum.

Er werd hem de kans geven op te treden als solist in het wereldberoemde vioolconcert in e klein opus 64 van Felix Mendelssohn Bartholdy. Voor de begeleiding werd een orkest samengesteld; het begin van het Zwols Symfonie Orkest .

Inmiddels viert het orkest haar 75-jarig jubileum en telt het orkest circa 40 vaste leden, die uit Zwolle en de wijde omgeving van Zwolle komen (Hattem, Olst-Wijhe, Kampen, Dalfsen, Raalte, Ommen, Vollenhove en meer)