Muziek als blikopener voor de ziel

Muziek als blikopener voor de ziel

Op 19 november gaf het Zwols Symfonie Orkest een najaarsconcert vol romantiek in een goed gevulde Fonteinkerk in Zwolle.

De avond begon met Johannes Brahms, variaties over een thema in Bes op 56 van Joseph Haydn. Componist en muziekcriticus Robert Schumann voorspelde al dat zijn jongere vriend Brahms wel eens grote symfonische werken zou kunnen gaan componeren. Deze variaties worden ook wel gezien als een vingeroefening. Pas drie jaar later verscheen Brahms eerste symfonie.

Van dezelfde Robert Schumann speelde het orkest het enige door hem gecomponeerde pianoconcert in a mineur op 54. Carl van Reenen nam de pianopartij voor zijn rekening. Extra leuk is het feit dat Carl van Reenen 15 jaar dirigent is geweest van het ZSO. Een soort muzikaal afscheid dus. Carl studeerde piano bij Jan Wijn en begeleidt en coacht studenten aan het Utrechts Conservatorium. Na de pauze sloot het ZSO af met Joseph Haydn symfonie 104 in D. De symfonie wordt ook de ‘London symfonie’ genoemd, omdat Haydn in Londen woonde toen hij dit werk als laatste van een serie werken componeerde.